reebook

Reebok Classic Leather – ateitis užšifruota pavadinime

1983 metais Reebok kompanija sukūrė ir išleido naują bėgimo kedų modelį, be kurio dabar nei vienas neįsivaizduojame savo batų spintos. Pranašiškai įmonės dizaineriai šį modelį pavadino Reebok Classic Leather.

Reebok Classic Leather kedų dizainas nebuvo sukurtas nuo visiško nulio, šių bėgimo kedų dizaino pagrindu buvo kiek anksčiau išleisti Reebok Aztec kedai. Tad kokia naujiena išskyrė šiuos kedus ne tik kompanijos asortimente, bet ir bendroje bėgimo batelių rinkoje? Oda. Kaip sufleruoja pavadinimas šie kedai yra gaminami iš odos, tačiau 1983 metais ši medžiaga nebuvo įprasta gaminant bėgimo batelius. Nepaprastai minkšta ir plona oda šiems kedams suteikė lengvumo ir patogumo, kurie itin svarbūs bėgimo trekuose.

Kitas, didelės sėkmės, ingridientas buvo šių kedų universalumas. Vos pradėtas gaminti šis modelis turėjo itin didelį dydžių pasirinkimą, o ilgainiui didėjant paklausai Reebok pristatė ne tik baltus ar juodus Classic Leather, bet ir visą įvairovę spalvų. Paprastas siluetas, patogumas ir didelis pasirinkimas padėjo šiam modeliui įsitvirtinti ne tik bėgimo takeliuose, bet ir gatvėse.

Žinoma, didžiausio populiarumo šie kedai susilaukė savo tėvynėje Didžiojoje Britanijoje. Taip nutiko ne tik dėl to, kad juos gamino tėvynainiai. Ir net ne todėl, kad ant kedų šono buvo prisiūta Didžiosios Britanijos vėliava. Visi puikiai žino britų pub’ų kultūrą, tačiau net ir čia ilgą laiką galiojo aprangos kodas, todėl su kedais patekti į mėgstamą barą buvo gan sudėtinga. Tai pasikeitė rinkoje atsiradus Reebok Classic Leather kedams, paprasti ir į akis nekrentantys kedai netrukus tapo pirmaisiais tuo metu sportiniais batais atsidurusiais baruose, o patys britai su didele meile juos pervadino į Pub Classic. 

Praėjus daugiau nei dešimtmečiui nuo debiuto šiuos kedus vis rečiau buvo galima sutikti bėgimo stadionuose ir vis dažniau gatvėse. Ir dar dažniau nelegaliuose, pogrindiniuose vakarėliuose. Čia ypač dažnai šmėžavo baltas Reebok Classic Leather siluetas rudu guminiu padu, juk šokti iki ryto su jais buvo taip pat patogu kaip ir bėgti nuo netikėtai atvykusių pareigūnų. Čia ir gimė gerai žinoma, tačiau dažnai užglaistoma šio modelio istorijos dalis. 

Įsibėgėjus 90-iesiems, britų policijos atlikti tyrimai parodė, jog tarp mėgstamiausių nusikaltėlių avimų kedų patenka ir Reebok Classic Leather modelis. Kol rimti nusikaltėliai, kaip statuso simbolį, pirko itin prabangsiu kedus, jų sėbrai, turintys žemesnį rangą, tenkinosi lengvai prieinamais ir labai patogiais Classic Leather kedais. 

Ir gal ši juodoji istorijos dalis taip ir būtų pamiršta jei ne 2013 metais Reebok ir Gary Warnett kolaboracija. Kedų entuziastas, Gary Warnett šiame dizaine sujungė Britanijos ir Amerikos kriminalinius pasaulis taip pagerbdamas savo ir kedų kilmės šalis. Dizaino autorius be didesnių išvedžiojimų teigė, jog būtent kriminalinio pasaulio įtaka šiems kedams leido išsilaikyti rinkoje laukiniais 90-taisiais. 

Per daugiau nei 30 metų gyvavimo Reebok Classic Leather modelis niekada neapleido savo pozicijų kedų rinkoje. Ilgametis gyvavimas padovanojo ir įspūdingų kolaboracijų su tokiomis parduotuvėmis kaip Head Porter, Naked ar Sneakersnstuff. Dar prieš pasirašydamas kontrakta su Nike, reperis Kendrick Lamar savo projektui su Reebok taip pat rinkosi Classic Leather siluetą. O visai nesenai šį modelį ant pjedestalo iš naujo iškėlė ir reperė Cardi B. Sunku prognozuoti kas toliau laukia šio modelio, garantuoti galima tik vieną – iš parduotuvių jis artimiausiu metu tikrai neplanuoja dingti.